15 Ağustos 2013 Perşembe

PIC tabanlı web sunucusu

PIC tabanlı web sunucusu

Olimex PIC-WEB geliştirme kartı, RS232, Ethernet, ICSP, ve 1Mbit Flash içeriği ile özellikle ethernet yada internet bağlantısı olmayan gömülü sistem uygulamalarını, dış dünyaya bağlamak için ideal bir kart.



Bu yazımızla önce PIC-WEB ile basit bir internet sunucusu kurulumu üzerinden geçip, ilerideki PIC-WEB tabanlı yazılarımız için bir giriş yapmak istiyoruz. Microchip'in açık kaynak TCP/IP stack'inin kullanımı konusunda oluşacak altyapı ile, basit bir web sunucusu işlevinden daha kompleks uzaktan kontrol uygulamalarına neler yapılabileceği konusunda fikir vermek hedefimiz.





Kartın kendisini Olimex Türkiye distribütörü embeddedtrading.com üzerinden temin edebilirsiniz. Orjinal kutusu içinde aşağıdaki içerik gelmekte:

Kartın önemli bir özelliği, herhangi derleme yada programlama yapmadan önce kutudan çıktığı haliyle çalışmaya başlayabilmeniz. Basit bir web sunucusu için karta güç verip, kendi yerel ağımıza göre ayarları yapmamız yeterli. Kartın üzerinde voltaj regülatörü mevcut, 9-12V'luk herhangi bir adaptörü güç kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Voltaj kaynağı dışında, web sunucu işlevini başlangıç seviyesinde tanıyabilmemiz için aşağıdakilere ihtiyacımız var:

  • 9-12 V aralığında AC - DC adaptör
  • RS232 uzatma kablosu (Bir ucu DB-9 erkek, bir ucu DB-9 dişi)
  • CAT5 yada CAT6 ethernet kablosu.
Kart kutudan çıktığı haliyle üzerinde bir web sunucusu kayıtlı halde gelmekte, fakat bu web sunucusunun bağlantı ayarları büyük ihtimalle sizin ev networkünüzdeki ayarlardan farklı olacağından, ethernet kablosunu takıp doğrudan erişim sağlayamayabilirsiniz. Bunu sağlamak için önce tamamen parametrelerini bildiğimiz RS232 protokolü ile kart ile iletişim sağlayıp, kartın ethernet portunun ayarlarını RS232 üzerinden yapalım.

Karta güç verip, kırmızı LED'in yandığını teyid ediyoruz:
RS232 kablosunu bilgisayara bağlayıp, protokol ayarlarını yapmak üzere bir terminal programı açıyoruz. Windows kullanıcıları için Hyperterminal işimizi görecektir. Başlat -  Donatılar - İletişim - Hyperterminal adımları ile programı çalıştırıyoruz. Açılan yeni bağlantı penceresinde önce COM1 (bilgisayarınızda başka bir port ta olabilir), sonra ayarlarda aşağıdakileri seçiyoruz:
Bağlantıyı açtığınızda PC ekranınızda boş bir sayfa göreceksiniz. Kartın üzerinde BUT ve RST işaretli iki adet buton göreceksiniz. Bu aşamada BUT'a basılı tutarken bir kere RST tuşuna basın ve bırakın. Tüm ayarlar doğru ise hyperterminal ekranında PIC-WEB'in yolladığı aşağıdaki metinleri göreceksiniz:

Burada PIC-WEB, kendisine RS232 üzerinden göndereceğiniz metin komutlarına göre ilgili menüyü değiştirmenize olanak sağlar. Öncelikle ayarlamamız gereken, sizin networkünüzde PIC-WEB'e atanacak olan IP adresidir. Bizim örneğimizde, adsl modemin boşta olan ethernet çıkışına bağlanacak PIC-WEB için statik bir ip adresi atayacağız. Modem gateway adresi, pcnizde ayarlı olan ile aynı olacaktır, eğer bilmiyorsanız sağ alt köşedeki kablolu yada kablosuz bağlantı ikonundan bağlantı ayarlarına girip bulabilirsiniz. Bizim örneğimizde 192.168.1.1 olarak tanımlıyoruz. Kart kutusundan 192.168.0.1'e ayarlı olarak çıkar, 4'e basarak değiştirebilirsiniz.

Sonrasında, karta atanmasını istediğimiz statik ip adresini atamak için 3'e basıp istediğimiz statik ip adresini yazıyoruz, örnek olarak 192.168.1.7 yazıyoruz.

En son olarak, 6'ya basarak statik dns seçeneğini de gateway ile aynı değere yani 192.168.1.1'e set ediyoruz, genel olarak modemlerde bu ikisi aynıdır.

Ayarların teyidini aldığımızda, bu ayarlar cihazın flash'ı üzerinde kalıcı bellekte kayıt edilmiş demektir, bu nedenle güçten çıkarmanız durumunda yine bir sonraki sefer açılışında ayarları hatırlayacaktır. Şimdi RS232 kablosunu çıkartıp, Ethernet kablosu ile PIC-WEB'i modeme bağlayın, ve PC'nizin web tarayıcısını açarak daha önce girdiğiniz statik ip adresini adres çubuğuna yazın:



Yukarıdaki sayfa, PIC-WEB sunucumuza web tarayıcısından ulaştığımızı test edebilmemiz amacıyla hazırlanmıştır. Bu şekilde basit bir web sunucusu kurulumunu başarıyla tamamladık. Herhangi bir kodlama yapmadık, ve sunucu üzerinde sunulan web sayfasında herhangi bir değişiklik yapmadık. Diğer yazılarımızda, hem PIC-WEB üzerindeki web sayfalarını güncellemeyi, hemde daha sonrasında PIC-WEB'in üzerinde koşan gömülü sistem kodunu değiştirecek örnek uygulamalar gerçekleştireceğiz.


http://www.gomulusistemturkiye.com/2011/10/pic-tabanl-web-sunucusu.html
 başka:
http://www.gomulusistemturkiye.com/2011/11/web-tabanl-pic-ile-uzaktan-termostat.html
http://www.gomulusistemturkiye.com/2011/10/balk-ciftlikleri-uzaktan-denetleniyor.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder