29 Ağustos 2013 Perşembe

çok çalışmak

https://eksisozluk.com/cok-calismak--1046782?p=4

bazen çok çalışmanın ana sebebi verimsiz çalışmaktır.

çok iş yaptığınızı düşünürsünüz, ama aslında gün içinde kendinizi kameraya çekip sonra hızlı sarım ile izleseniz yaptığınız şeyin "patinaj" olduğunu anlayabilirsiniz.

verimsiz çalışmanın bir numaralı sebebi de multitasking yani aynı anda birden fazla işi yapabileceğinize inanmanız ve bir excel dosyası açıkken, diğer taraftan email atıp, aynı anda facebook profili güncelleyip, aynı anda twitter'da trending topic'lere bakıp, bir yandan da telefonunuzda sevgilinizle konuşmaya çalışmaya halk dilinde multitasking deniyor (o halk amerikalı)

multitasking'cilerin çalışanlar içinde en verimsiz kadro olduğu sayısız araştırmada ortaya çıkmış durumda, ama buna rağmen işverenler ilanlarda "multitasking yapabilen eleman arıyoruz" diyorlar... insan beyni single tasking, yani bir seferde bir iş yapmaya programlanmış durumda evrimsel olarak.

birden fazla işi aynı anda yapmaya çalıştığınızda daha fazla hata yapıyorsunuz ve dur-kalk'lar nedeniyle vakit kaybediyorsunuz.

bunu önlemenin yolu multitasking yapmak yerine singletasking yapmak ve getting things done vb. bir yöntemi hayatınız uygulamak.

ben mesela acayip zor ve yoğun bir işte çalışıyorum, bu iki temeli oturttuğumdan beri insani çalışma saatlerinde çalışabilir oldum.

çok çalışmaktan şikayet etmeden önce gerçekten verimli çalışıyor musunuz öz eleştirisini yapmanız lazım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder