28 Nisan 2013 Pazar

Ping TTL ICMP

http://tr.wikipedia.org/wiki/TTL

Time to live(Yaşam süresi)

TTL(Time To Live), ağ yönlendiricisine ip paketinin ağ içerisnde cok fazla zamandir bulunduğunu ya da ağdan atılması, iptal edilmesi(düşürülmesi) gerektiğini belirten ip paketinin içerisinde bulunan bir değerdir. Bir takim nedenlerden ötürü,paket makul zaman araliğinda hedef tarafından teslim alinmamiş olabilir. Örneğin; yanliş yönlendirici tablolarının kombinasyonlari bir paketin sonsuz döngüye girmesine neden olabilir. Çözüm ,belli bir süre sonra paketi iptal etmek ve paketi yeniden gönderip göndermeyecegine karar verebilmesi icin paketi oluşturana bir mesaj göndermektir.
TTL'in başlangıç değeri paket başliğının 8 bitlik bir alanına sistem tarafından ontanımlı olarak ayarlanmiştir. TTL’in asıl amacı belirlenmis zaman aralığında, süresi dolmuş paketlerin ihraç edilmesine dayanir. Her yönlendirici TTL alanindaki sayidan 1 çıkartır(eksiltir),bu sayi yönlendirici hop sayısına karşılık gelir. Her yönlendiriciye TTL alanındaki sayıdan bir çıkartılmıs bir paket ulasir. Bu sayı sıfır olduğunda ,yönlendirici paketin düşürüleceğini yani iptal edileceğini belirler ve paketi üreten hosta ICMP(Internet Control Message Protocol) mesajı gonderir.

ICMP nedir:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Internet_Control_Message_Protocol

Internet Kontrol Mesaj İletişim Kuralı, ICMP(Internet Control Message Protocol), hata mesajları ve TCP/IP yazılımının bir takım kendi mesaj trafiği amaçları için kullanılır. Kontrol amaçlı bir protokoldür. Genel olarak sistemler arası kontrol mesajları IP yerine ICMP üzerinden aktarılır. ICMP, IP ile aynı düzeyde olmasına karşın aslında kendisi de IP’yi kullanır. ICMP TCP/IP' nin işlemesine yardımcı olan bir protokoldür. Her hostta mutlaka ICMP protokolü çalışır. Hata durumunda host tarafından geri bilgilendirmeyi sağlar.

ICMP ağ hakkında bazı bilgileri toplamak amacı ile de kullanılır. IP hata-raporlama veya hata-düzeltme mekanizmalarına sahip değildir. ICMP yapı olarak UDP 'ye benzer bir protokoldür. ICMP de mesajlarını sadece bir datagram içine koyar. Bununla beraber UDP'ye göre daha basit bir yapıdadır. Başlık bilgisinde port numarası bulundurmaz. Bütün ICMP mesajları ağ yazılımının kendisince yorumlanır, ICMP mesajının nereye gideceği ile ilgili bir port numarasına gerek yoktur.

ICMP paketleri ortamda bir geri besleme sağlarlar. Bu yolla ciddi sorunları, haberleşen birimlere bildirerek bir hata bildirim mekanizması oluştururlar. ICMP mesajı, IP paketinin veri bölümünde taşınır. Bu yüzden ICMP paketlerinin dağıtım güvenilirliği, IP paketlerinin dağıtım güvenilirliği ile sınırlı kalmaktadır. Buradan ICMP paketlerinin güvenilir iletilemeyeceği ve hedefe vardığının garanti edilemeyeceği sonuçları çıkarılabilir.
ICMP kullanan komutlara örnek olarak ping ve traceroute verilebilir.

ICMP Paketinin Yapısı Ve Formatı

ICMP mesajları IP datagramının kullanıcı verisi alanında taşınır. IP başlığındaki protokol alanı 1'e set edilerek ICMP'nin kullanıldığı gösterilir. Tüm ICMP mesajları üç alandan oluşur
IP Başlığı
Tip(8)
Kod(8)
Toplamsal-Hata(16)
Parametreler(eğer parametreler yoksa kullanılmaz)
Bilgi(Değişken)
n=( alandaki bitlerin sayisi )
  1. Tip alanı: mesajın tipini tanımlar
  2. Kod alanı: hata veya durum bilgisi tipini tanımlar.
  3. Toplamsal-hata (checksum) alanı: ICMP mesajının 16-bit lik 1'e tümleyenini hesaplar.
  4. Parametreler:parametlerin daha uzun halinin belirlenmesinde kullanılır.
  5. Bilgi:Mesajla ilgili bilgidir

 

ICMP Neden Kullanılır

ICMP şu amaçlarla kullanılır.
  • TTL süresi dolduğu zaman paketin sahibine bildirim yapmak
  • Herhangi bir durumda yok edilen paket hakkında geribildirim sağlamak
  • Parçalanmasın komutu verilmiş paket parçalandığında geribildirim sağlamak
  • Hata oluşumlarında geribildirim sağlamak
  • Paket başka bir yoldan gideceği zaman geribildirim sağlamak

 

ICMP Hata ve Durum Raporlama Prosedürleri

ICMP tarafından rapor edilen hata ve durum raporlama servisleri aşağıda listelenmiştir.
Tip Kodu Değeri ICMP Mesajın Tipi
0 Eko yanıt-ping yanıtı(Echo Reply)
3 Hedefe Erişilemedi(Destination Not Reachable)
4 Kaynak Kapatmak(Source Quench)
5 Yeniden Yönlendirme(Redirection Required)
8 Eko yanıt-ping isteği(Echo Request)
9 Yönlendirici tanıtımı
10 Yönlendirici istemi
11 Zaman aşımı--traceroute kullanır(Time to Live Exceeded)
12 Parametre Problemi(Parameter Problem)
13 Timestamp İstemi(Timestamp Request)
14 Timestamp Yanıtı(Timestamp Reply)
15 Bilgi İstemi(Information Request)
16 Bilgi Yanıtı(Information Reply)
17 Addres Maskesi istemi(Address Mask Request)
18 Addres Maskesi yanıtı(Address Mask Reply)

ICMP mesaj tipleri ile internet uzerinde kontrol amaçlı bir çok program yazılması olasıdır. Örneğin timestap mesajları kullanılarak internet üzerindeki gecikmeler ölçülebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder