27 Ekim 2010 Çarşamba

Latin harfleri & Osmanlı harfleri

     Atatürk'ün yaptığı en iyi değişikliklerden biriside yazı dilindeki değişimdir. Günümüzde kullandığımız Latin alfabesi yerine ozamanlar el yazısı ile yazılan aslı arap harfleri olan fakat  ufak tefek değişiklikler ile Türkçeye uyarlanmış olan Osmanlı yazısını kullanıyorlarmış.

    Osmanlı harfleri daha öncedende dediğimiz gibi aslında Arapların kullandığı alfabedir. Sadece el yazısı olarak yazıldığından harfleri daha kolay yazılabilecek hale getirmişler. Yazarken çok kolay.... Fakat aradan bir süre geçince kendi yazdığınız yazıyı bile okuyamama gibi bir ihtimal var. Çünkü osmanlıcada tıpkı arapçada olduğu gibi daha doğrusu olmadığı gibi harekeler(okuducular) yok. Sadece sessiz harflerin yanyana gelmesiyle mantık yürüterek çözmeye çalışıyorsunuz. Mesela baba yazısını bebe diyede okuyabilirsiniz. Yazarken bb(b harfinin arapçadaki karşılığını 2 kere yazarsınız) şeklinde yazarsınız. Okurken cümlenin durumuna göre baba, bebe, bubu, bübü, bibi ,bıbı gibi hangi sesli harf uygunsa onu getirerek anlam verirsiniz. Yani bir nevi kahinlik. Fal bakmak gibi birşey. Hareke kullanarak bu sorunu aşabilirsiniz. Üstün gelirse "a","e",  esre gelirse "ı","i", ötre gelirse "u","ü" şeklinde okuyabilirsiniz ama "o","ö" şeklinde standart bir hareke yok. Kendim yazıyım kendim okuyum günlük tutmak için yazayım derseniz kendinize has bir hareke yapabilirsiniz. Çokta güzel olur. Şahsen kimsenin okumasını istemediğim yazılarımı Osmanlı harfleri ile yazardım ulu orta yerde dursa bile kimse anlamadığından içim rahat olurdu. Kur'an bilenler bile anlamaz çünkü el yazısı işin içine girdiğinden iş dahada zorlaşıyor. Osmanlıcanın en sevdiğim yanı bu. Ne yazık ki başkada güzel yanı da yok. Resmi yazılarda, roman vs türü kitaplarda artık osmanlıcanın kullanılamayacağını dememe gerek yok. Zaten eski yazıları okumaya kalkarsanız osmanlıcayı çok iyi bilmezseniz anlayamazsınız. Çok tecrübe ister. Kolay öğrenilen bir yazı değildir. Keskin kuralları yoktur her şey  laçkadır. İşte bu sebeplerden ötürü Atatürk harf inkılabını getirmiş ve latin harflerini milletimize öğretmiş. Onunla sohbet edenler, milletimizin bu harfleri benimseyemeyeceğini, öğrenmelerinin 10 yıl gibi uzun bir süreyi alacağını söylemişler fakat Atatürk 3 ay sürmez demiş ve haklı çıkmıştır. Çünkü bu harflerin kesin kuralları vardır. Tahmin etmezsiniz "baba" mıydı "bebe" miydi diye düşünmezsiniz. Bu yüzden her alanda, yanlış anlaşılmalar olmadan güvenle kullanılabilir.
    
     Her şeye ramen  Osmanlı harflerini öğrenmenizi tavsiye ederim. Hem zamanında kullandığımız harfler hakkında bilginiz olur. Hem Atatürkün neden böyle bir alfabe değişiklik yapmak istediğini daha iyi anlar ve en önemlisi özel yazılarınızı gizlemek zorunda kalmazsınız.

M. Gökhan BEKEN 27.10.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder