1 Ocak 2014 Çarşamba

niels bohr

atomun yapısını ortaya koyan danimarkalı fizikçi.
baba(niels bohr, 1885-1962) ve oğul (aage niels bohr 1922-****) fizikçilerin ikisi de nobel sahibidirler.
----
atom teorisiyle unlu 1922 nobel fizik odulu sahibi, kuantum kuraminin kurucularindan, danimarkali bilim adami, fizikci.
----
bir belgeselde söylenildiği kadarıyla yazı yazmak gibi bir fobisi olan bu yüzden doktora tezini annesine yazdıran ve babasının "doktoranı yapacak düzeye gelmişsin, kendi işini kendin yap" demesi üzerine babasıyla kavgalar eden, evlendikten sonra yazılarını karısına yazdıran fizikçi.
-----
bohr ile ilgili şöyle de bir hikaye vardır...
öğrencilerinden biri birgün bohr'u bir tom mix filmine götürür. filmden sonra bohr filmi şöyle yorumlar:
"bu filmi sevmedim; aşırı inanılmazdı. kötü adamın güzel kızı kaçırması mantıklı; bu her zaman oluyor. arabalarının altındaki köprünün çökmesi olur gibi değil, ama bunu kabul etmeye razıyım. kadın kahramanın uçurumda havada asılı kalması daha da inanılmaz ama onu da kabul edelim. tam o anda tom mix'in atı üzerinde çıkagelmesini bile kabul ediyorum. ama tam o anda bütün işin bir sinema kamerasıyla filme alınabilmesi kolayca kabul edebileceğimden çok fazla"

----

niels bohr çalisma masasinin üzerinde hep bir "at nali" bulundururmus. bir arkadasi bir gün gelmis demis ki: "hoca, sen müspet ilimlerle ugrasan bi adamsin, gerçekten inaniyo musun bunun ugur getirdigine?..." bunun üzerine niels abi ne dese begenirsiniz: "inanmiyorum ama, gerçekten ugur getiriyo!... "
------
"kuantum fizigi kafanizi karistirmadiysa, onu tam olarak anlamamissiniz demektir". - niels bohr
------
gözleyen, gözleneni etkiler. peki bir termometreyi suya daldırıp suyun sıcaklığı şu derece derken yanlış mı söylüyoruz? hayır da aslında termometre ile su arasındaki sıcaklık farkını ve bizim göz hatamızı ihmal ediyoruz. bunu bilmek önemli! büyükler (metre, katları ve askatları) dünyasında yaptığımız bu. ama kuantum parçacıkları veya dalgaları dünyasında bunu yapamayız. çünkü gözleme işi, elektronun durumunu değiştirir. çünkü o gözleme durumuna göre dalga, yine gözleme durumuna göre parçacık yönünü ortaya koyar...”
------
gerçeği 2'ye ayırmıştır niels bohr: küçük gerçek-büyük gerçek

"küçük gerçeği görebilirsiniz, çünkü onun zıttı yalandır; ama büyük bir gerçeğin zıttı başka bir büyük gerçektir, görmek için kimi gerçeklerinden vazgeçmek gerekebilir.."
 -------------

einstein ile birlikte foto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Niels_Bohr_Albert_Einstein_by_Ehrenfest.jpg

-------
oğlu aage bohr da kendisi gibi nobel ödüllü bir fizikçidir.
------
 
bohr-einstein kavgasında bediüzzaman'ın yeri: https://eksisozluk.com/bohr-einstein-kavgasinda-bediuzzamanin-yeri--3044793
http://www.risaleinurenstitusu.org/index.asp?Section=Enstitu&SubSection=EnstituSayfasi&Date=8/19/2005&TextID=952

-------











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder