8 Ocak 2014 Çarşamba

@katana hocam biraz değinmiş ama sadece elektronik değil hayatın her alanı için çok ama çok lazım..

Zaten ciddi anlamda katkıları olmuş bilim adamlarına da bakarsanız hepsinin matematiğinin çok ama çok sağlam olduğunu görürsünüz.. Mesela bir kaç örnek vereyim;

Bilgisayarcılar için çok önemli; "The Art of Computer Programming" serisinin yazarı Donald Knuth ( http://tr.wikipedia.org/wiki/Donald_Knuth ) ilk önce fizikçi olmaya karar veriyor, daha sonra matematikte karar kılıyor.. Sonradan da bilgisayar bilimlerine..

Kalman filtresinin babası; Rudolf Emil Kalman ( http://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_E._K%C3%A1lm%C3%A1n ) Matematiksel Sistem Teorisyeni ve aynı zamanda Elektrik Mühendisi..

Adını anmadan geçemeyeceğimiz John von Neumann da bir örnek ( http://tr.wikipedia.org/wiki/John_von_Neumann ), ENIAC ı 1945 de tamamlayan adam.. Bir de MANIAC diye bir alet yapmış (Matematiksel Analizci, Nümerik Integralci ve Computer) ( bunu da sırf komik olsun diye alıntıladım ) ..   Neumann Mimarisi ( http://tr.wikipedia.org/wiki/Neumann_Mimarisi )

Edsger Wybe Dijkstra ( http://tr.wikipedia.org/wiki/Edsger_Dijkstra ), matematikçi ve bilgisayarcı, semaforu icad eden "critical section" ı tanımlayan adam.. bir de çok önemli shortest path algoritması var tabi.. ( http://en.wikipedia.org/wiki/Dijkstra's_algorithm )

Tesla yı da eklemek lazım buna, kendi ifadesi ile kafasına hesaplarını yapıp emin olmadığı hiç birşeyi laboratuvarında denememiş.. Hatta bu konuda Edison a göndermeleri de var..

içlerinden matematik bilmeyen bir Edison var zaten..

örnekler çoğaltılabilir tabi ama, tarihte bilim ve teknoloji adına önemli izler bırakmış insanların hepsinin de matematiği çok ama çok iyi..

http://www.picproje.org/index.php/topic,44927.0.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder