11 Şubat 2013 Pazartesi

barcode bitti
qrcode çok daha fazla bilgi saklayabiliyor.
http://beta.eksisozluk.com/karekod--1893805
bilgi: http://www.karebarkod.cc/Kare-Barkod-Nedir-/kare-barkod-nedir-.html
2d barkod olarak da bilinen bir kodlama sistemidir. 

türkiyede her bir kutu ilaca, kutuya özel numara verip bunun kutu üzerine karekod olarak işlenip aynı verinin sağlık bakanlığı bünyesindeki veritabanına da bildirilmesi ve satılırken buradan provizyon alınarak satılabilmesiyle sahtecilik ve mükerrer satışın önüne geçmek gibi bir mantığa sahip ilaç takip sistemi ile adı anılan bir etiketleme yöntemidir.

ilacın satışı ilaç takip sistemi üzerinden yapıldığında her karekod ancak bir kere satılabileceğinden kopyalanmış sahte bir karekodun satışı yapılsa dahi, ikinci defa aynı bilgiye sahip karekodun satışı yapılamayacağından ikinci klon karekod veya ikinciye satılmaya çalışılan gerçek karekodlu ilaçta bir sorun olduğu açığa çıkacak ve gereğinde ilk satılan karekoda sahip ilaca da ulaşılarak sahtecilik kolayca açığa çıkacaktır.

firmanın ürettiği ilaca vereceği veya verdiği numarayı öğrenip bunu korsan olarak taklit etmek hem zor hem de yukarıda açıklanan nedenle kolayca açığa çıkacak bir şeydir. bunun sahtesinin kafadan atılarak yapılması ihtimali, kafadan atarak kontör yükleme kodu üretme şansıyla hemen hemen aynıdır. 

bir kez daha tekrar etmekte fayda görüyorum, daha fazla veri taşıyabilen bu kodlama yönteminin seçilme nedeni her bir tekil ilaç kutusuna ayrı bir numara vermektir. piyasaya sürülen bu ilaçlar firması tarafından kendilerine özel bu numaralarla sağlık bakanlığı veritabanına bildirilir ve satılan ilaç burada satıldı olarak işaretlendiğinden tekrar provizyon alarak satılması mümkün olamaz. geçerli bir sahte karekod verisi üretebilmenin gerek yeter şartı sağlık bakanlığı veri tabanında var olan numaraları öğrenip kopyalamaktır ki bu durumda sahteciliğin açığa çıkması yukarıda açıklandığı şekilde gayet kolaydır. bir diğer ihtimal bu veri tabanına kendi ürettiği sahte karekod verilerini yerleştirmektir ki bu merdiven altında sahte kupür basan matbaacının yapabileceği birşey değildir.

ilaç takip sistemi; karekod bilgisinin içine gömülü bulunan son kullanım tarihi sayesinde satış anında miad kontrolü yapabilme, geri çekme (coitus interruptus değil, muhtelif uygunsuzluklar nedeniyle bir ilacın belirli serilerinin satıştan men edilmesi ) durumlarında satılmış belli bir seriye ait ilacın hangi hastaların elinde olduğunu bilebilme ve raftakilerin satılabilirliğini engelleme gibi pek çok fayda sağlama potansiyeli olan bir sistemdir.

eczacıların stoğumuzu görecekler paranoyası ile açıktan, firmaların ise faturasız ilaç satışını engelleyeceği için çaktırmadan hayata geçmesi hususunda yokuş yaptıkları bir uygulamadır.
http://beta.eksisozluk.com/karekod--1893805?p=3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder