8 Mayıs 2013 Çarşamba

Erol Evgin'e açık mektup!

"İşte Öyle Bir Şey" isimli şarkınız Meteoroloji câmiâsını yıllardır rahatsız etmektedir! Fakat sanata ve sanatçıya olan derin saygılarından dolayı bu güne kadar tepkilerini dile getirmemişlerdir. Çiğdem Talu ve Melih Kibar artık aramızda olmadıkları için onları rahmetle anıyor ve bu mektubu siz sayın Erol Evgin'i muhâtap alarak yazıyoruz.

Şarkıda;
Hani bir yağmur yağar da bazen
Hani gök gürler de arkasından
Hani şimşekler çakar peşinden... ifâdeleri yer alıyor.

Oysa, bilimsel olarak incelendiği vakit, bu ifadelerin gerçekleri yansıtmadığı anlaşılıyor! Zîrâ troposferde bu hâdise tam zıt bir şekilde gerçekleşmektedir. Eğer bir Cumulonimbus bulutu varsa, Oraj hadisesinin meydana gelmesi şu sırayla olur; önce şimşek görülür, ardından sesi işitilir, yâni gök gürler. Işık, sesten daha hızlı olduğu için, sesin önce duyulması fizik kurallarına aykırıdır.

Netîcede; Şarkının sözlerinde bir sıralama hatâsı olduğu görülmektedir!

Türkiye'nin saygın bir sanatçısı olarak, Meteoroloji camiâsının bu konudaki hassâsiyetini dikkate almanızı ve şarkıyı bilimsel gerçekler doğrultusunda yeniden yorumlamanızı istirhâm ediyoruz. :)

NOT:
Halka mâlolmuş bir şarkı olduğu için, uygun görüldüğü takdirde bu konu Referandum'a götürülmek sûretiyle çözüme kavuşturulabilir. :))
https://www.youtube.com/watch?v=dw206uiAC3g

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder