27 Eylül 2011 Salı

Suyla çalışan araba hakkında

Suyla dediğimize bakmayın aslında suyla değil hidrojenle çalışıyor.
Suyu elektroliz yöntemi ile bileşenlerine ayırdığımızda oksijen ve hidrojen elde ederiz. Olay bu bakımdan bedava gibi görünebilir. Hidrojeni ayırmak kolay, ama önemli olan depo etmek.
Hidrojenin kötü bir ahlakı var o da çok yer kaplaması. Gaz halindeki hidrojen çok yer kaplar. Mesela arabanın yarısını depo olarak kullanmamız gerekebilir. Veya depoyu küçültüp sık sık depoyu doldurmamız gerekebilir. Günümüzde daha çok  hidrojeni nasıl daha küçük depolarda saklayabiliriz buna çalışıyorlar. Yanılmıyorsam bunu bor madeni ile yaparak ilerleme kaydetmişler. Ama hala gelişmeye ihtiyacı var. Gelişeceği kesin ama zamana ihtiyacı var. Tabi petrol tüccarları izin verirse.
Bu dezavantajı var fakat depo etmek yerine, suyu anlık ayrıştırma yaparak hidrojen üretilirse bu sorun kısmen aşılabilir. Ancak suyunda belli bir hacmi dolayısıyla depolama meselesi var.
Ayrıca su tükenebilir bir kaynak, bu konuyuda düşünmek gerekir, petrol tükense birşey olmaz ama su tükense insanlık ne insanlığı canlılık biter. Bunların dışında hidrojen çok yanıcı bir gazdır, yanmak için illa oksijen gerekmez, güneş enerjiside yakabilir. Hidrojen gazı +18 derecede kendiliğinden alev alır içten yanmalı motorlar iç isi 200 dereceden aşağı değildir o hidrojen alevi içine çektiyinde o araçla beraber sizde bu dünyaya elveda dersiniz . suyu ısıtırsın buhar olur buharı ısıtırsın moleküllerine ayrılır molekülleri ani ısıtırsan yanar.
Şimdi nazar-ı dikkatinizi elektrik konusuna çekmek istiyorum, elektroliz için su ve tuz dan başka ne gereklidir, cevap: elektrik. Peki sürekli elektriği nerden bulacağız? Bu da başka bir sorundur.
Sonuç olarak suyu arabada aktif olarak elektroliz edip kullanacak olursak elektrik sıkıntısı var. Elektrolizle uğraşmayıp depolanmış hidrojeni kullanalım dersek bu seferde depo çok yer kaplar.

Şu an olayı değiştiriyorum. Biz az önce hammaddesi su olan ve hidrojenle çalışan arabayı tartıştık. Şimdi hammaddesi yine su ama elektrikle çalışan arabaya dikkatinizi çekmek istiyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=ubnyvQEQ3C0
Videoyu izlerseniz göreceksiniz ki japonlar su dan elektrik üretip bu elektrikle arabayı çalıştırmışlar.

Bu konu hakkında bir tartışma için link: http://forum.donanimhaber.com/m_36751735/tm.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder