http://www.qsl.net/ta2ei/devreler/tunerpll.html
www.freddospage.nl adresinde PIC'lerle ilgili bir çok devre var(dı); özellikle de TV tuneri ve araba radyolarında kullanılmak üzere üretilmiş -ve dolayıı ile ucuz- PLL tümdevrelerine PIC işlemcisi ile kumanda etmek üzere.
Bu sayfada yeralan devrelerden birisi, TSA 5511 tümdevresi kullanan PLL'li TV tunerlerine kumanda etmek üzere dizayn edilmişti. (Bu sayfa, sâhibince kapatıldı; ancak, sayfanın bir yansısı (mirror) sâhibinin izni ile http://freddospage.n10.nl/ adresinde hâlen bulunmakdadır.)
Aşağıdaki bilgiler, bu devreyi anlatmaktadır.
Hyperband TV tunerleri, 45 ilâ 800 MHz arasını alabilecek şekilde dizayn edilmişdir. Dolayısı ile, bu aralıkta yeralan bütün yayınları bir hyperband TV tuneri ile almak mümkündür. Tek problem, TV tunerinin frekans adımlarıdır. TV tunerleri, TV yayınlarını almak üzere dizayn edildikleri için, frekans aralıkları en az 50 kHz'dir. TSA5511 (ve aynı ailenin diğer tümdevreleri) kullanılarak dizaynedilen bir TV tunerinde 4 MHZ'lik bir kristal kullanılıyorsa en küçük frekans adımı 62,5 kHZ; 3,2 MHz'lik bir kristal kullanılıyorsa en küçük frekans adımı 50 kHz olacakdır.
Günümüzde, bilgisayarlarda kullanılan pek çok TV kartında bu nevi tunerler kullanılmakdadır. Dolayısı ile, tunerin metal ekranını açıp PLL tümdevresinin olduğuna bakarak, uygun tuneri bulmak mümkündür. (Böyle bir TV tunerini açtığınızda mikser tümdevresinin ne olduğunu da not edin; zira, daha sonra işinize yarayacak) TV kartlarında kullanılan tunerlerin pek çoğunda arafrekans (IF) katı da tuner modülünün içindedir. Yâni, bu tunerlerden doğrudan ses çıkışı (ve tabii kompozit video çıkışı) alabilirsiniz. Eğer elinizde komposit video ile çalışan bir monitör varsa (Meselâ Commodore ve Amiga bilgisayarları için üretilmiş olan 1084 serisi) tunerin komposit video ve ses çıkışlarını bu monitöre vererek bir TV alıcısı olarak kullanabilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken bir husus var: Eğer TV yayını değil de diğer yayınları dinlemek istiyorsanız, dinlemek istediğiniz yayının frekans band genişliğine ve modülasyon nev'ine uygun bir IF ve demodülatör devresi kullanmanız gerekmektedir.
http://freddospage.n10.nl adresinde Tuners kısmında Phil.UV816 tuner'i seçerseniz, Philips firmasınca üretilen ve pek çok firmaca eşdeğerleri (klonları ) yapılan UV816 ve FI1216 tunerleri için PIC 16F628 kodlarını (UV816 için 62,5 kHz ve 50 kHz; UV1216 için 62,5 kHz ve 50 kHz) ve devre şemasını bulabilirsiniz.
Devreyi çalıştırmak için, +5 v, +33 v ve +12v (veyâ +9v) a ihtiyacınız vardır. +5 V, tunerlerin dijital kısmının (TSA551 gibi) beslemesi için, +33 V tunerin istasyon araması (tune) için ve +12 ise, tunerin analog kısmı (mikser ve osilatör) için gereklidir. Bâzı tunerlerde, +12 v yerine +9 v kullanılmakdadır.
Eğer FI1216 tuneri kullanıyorsanız, sâdece +5v besleme yeterlidir. Gerekli diğer gerilimleri tuner kendisi üretmekdedir.
Kullanacağınız tunerin içini açıp mikser tümdevresinin ne olduğuna bakın ve bu tümdevrenin data sheet'inden o tümdevrenin kaç volt ile çalıştığını bulun. Böylece analog kısım için kaç volta ihtiyacınız olduğunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca, eğer TV tunerini bir PC' TV kartından sökecekseniz, ilgili analog besleme bacağına kaç volt geldiğini ölçme imkânınız da vardır.
Bu üç farklı voltajı aynı anda temin etmek zordur. Bu yüzden, her üç voltajı da verebilen bir besleme devresi yapmak iyi olur. Bu maksatla, yukarıda verdiğim adreste bulunan şema için bir baskı devre hazırlarken, bu baskı devreye ayrıca her üç voltajı da verebilen bir güç kaynağı kısmı ilâve etdim. Baskı devre plânı ve yerleştirme plânı aşağıdadır.
NOTLAR:
1) MC34063 etrafına kurulu +33 v üretme devresinde, Dx ile işâretli diyot (1N5818, 1N5819, 1N5820 gibi) bir schottky diyottur. Ancak, bu diyotlardan birisi bulunamazsa 1N4148 kullanılması da mümkündür.
2) Burada verdiğim baskı devreyi, bir TV tunerine kumanda etmek yerine TSA5511 ile kurulan bir PLL devresinde kumanda etmek için kullanmak ve TX çıkışından da faydalanmak isterseniz (elbette kendi hex kodu ile) baskı devredeki transistörü devreye monte etmeniz gerekir. TV Tunerine alıcı olarak kumanda etmek için bu transistörü kullanmanıza gerek yokdur.
3) Baskı devrede PIC16F628'in hemen altında bir adet SMD kondansatör yeri vardır. Eğer bulabilirseniz buraya 1206 kılıfında bir 100 nF'lık SMD kondansatör lehimleyin. Bulamazsanız, PIC'in 14 numaralı bacağının hemen dibinden şaseye ( alt yüzden) bir adet 100 nF seramik kondansatör lehimleyin. Devrenin çalışması daha güvenli hâle gelecekdir.
Baskı devre plânı (PDF) olarak
Yerleştirme plânı (resmi büyük görmek için aşağıdaki küçük resmin üzerine tıklayınız.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder